Skip to content

Engelskspråkiga Wikipedia stänger ned ett dygn !

januari 18, 2012

Så har det då hänt: Wikipedia stänger ned den 18 januari 2012! OK, denna gång bara (?) Wikipedia på engelska, men i alla fall. Skämtet har ju i Wikipediakretsar alltid gått att det skulle medföra en betydande sjukfrånvaro i skolorna dagen efter, då åtskilliga hemuppgifter inte skulle kunna göras.

Nedstängningen är allvarlig, och har en lika allvarlig bakgrund. Nyligen var det i Italien, när Berlusconis regering ville införa en lag som som skulle tysta många röster på¨Internet, och då italienskspråkiga Wikipedia stängdes ned i protest. Nu är det turen för alla Wikipedias moder, den engelskspråkiga, att ta till denna drastiska åtgärd i protest mot två olika lagförslag i den amerikanska kongressen som av förståndigt folk bedöms leda till allvarliga negativa konsekvenser för yttrandefriheten på Internet. Det är självklart inte Wikipedia i sig självt som vare sig är måltavlan eller det speciella offret för de föreslagna lagarnas oavsiktliga negativa konsekvenser. Men Wikipedia är en väsentlig komponent i möjligheten att skaffa sig ocensurerad kunskap om förhållanden i världen, och är denna slags kunskapsfrihet som hotas på ett sätt som förslagsställarna troligen inte tänkt igenom.

Ett gammalt ordstäv i Sverige säger att man inte ska kasta ut barnet med badvattnet. Men det är det som ofta händer, inte minst i politiken. Den kanske goda avsikten är A, men effekten av åtgärden är A plus det beklagliga B och det katastrofala C. Vem känner inte detta? Medicinen botar visserligen sjukdomen, men patienten dör av de oförutsedda biverkningarna. Berlusconi ville få slut på förtal på Internet, men konsekvensen skulle ha blivit slut på väldigt mycket mera tal änörtal bara förtal.

Förra gången rörde det sig om en aktion mot föreslagen italiensk lagstiftning. Denna gång rör det sig om en aktion mot föreslagen amerikansk lagstiftning. Man bör dock inte göra sig någon illusion om att tankegångarna om hämmande internetlagstiftning inte finns eller kan ta fäste bland svenska lagstiftare. Militans mot motståndare till fri och öppen information är lika relevant i Sverige som i Italien och USA.

Bengt Oberger

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: